Tämä on virtuaalinen rotuyhdistys! - This is a sim-game breed association!

Shetlanninlammaskoira

"Shetlanninlammaskoira, kotoisammin ”sheltti”, on yksi Suomen suosituimmista koiraroduista. Sheltti kuuluu FCI:n roturyhmittelyssä lammas- ja karjakoirien ryhmään ja on Suomessa ryhmänsä toiseksi suosituin rotu heti saksanpaimenkoiran jälkeen. Kaikista koiraroduista Suomessa sheltti kuuluu kymmenen suosituimman rodun joukkoon. Sheltin suuri suosio johtunee sen sopivuudesta ja sopeutumiskyvystä monenlaisiin perheisiin. Sheltti voi olla rakastettu perhekoira, näyttelykoira, muuntautumiskykyinen harrastuskoira tai vaikka näitä kaikkia. Se sopeutuu mainiosti omistajansa sille tarjoamiin raameihin. Sheltin voi ottaa mukaan pitkille lenkeille, mutta se ei tarvitse joka päivä tuntitolkulla liikuntaa. Kokonsa puolesta sheltti on mitä oivallisin kaupunkikoiranakin. Pitkä ja kaunis turkki on helppo hoitaa; se ei takkuunnu eikä likaannu näyttävyydestään huolimatta helposti. Luonteeltaan sheltti on niin ikään helppo, ei yleensä ärhentele muille koirille eikä ole aggressiivinen muita koiria eikä ihmisiä kohtaan. Sheltti on pitkäikäinen ja suhteellisen terve rotu, joten siitä saa pitkäaikaisen ja uskollisen elinkumppanin."
- Shetlanninlammaskoirat ry


Rotumääritelmä

KÄYTTÖTARKOITUS:
Seura- ja lammaskoira

FCI:N LUOKITUS:
Ryhmä 1 lammas- ja karjakoirat (paitsi sveitsinpaimenkoirat).
Alaryhmä 1 lammaskoirat.
Käyttökoetulosta ei vaadita

YLEISVAIKUTELMA:
Pieni, pitkäkarvainen, erittäin kaunis paimenkoira, joka ei saa olla kömpelö eikä karkea. Liikkeet ovat joustavat ja sulavat. Ääriviivoiltaan tasapainoinen ja kaikilta osiltaan sopusuhtainen. Runsas karvapeite ja kaulus, kaunismuotoinen pää ja suloinen ilme kuuluvat ihanteelliselle shetlanninlammaskoiralle.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA:
Kallo-osa ja kuono-osa ovat yhtä pitkät silmän sisänurkasta mitattuna. Rungon pituus mitattuna lapaluun kärjestä istuinluun kärkeen on hieman säkäkorkeutta pitempi.

LUONNE/KÄYTTÄYTYMINEN:
Valpas, ystävällinen, älykäs, sitkeä ja aktiivinen. Omistajaansa kiintynyt ja kuuliainen, vieraita kohtaan pidättyväinen, ei koskaan hermostunut


PÄÄ:
Hienopiirteinen ja tyylikäs, vailla minkäänlaista liioittelua; ylhäältä ja sivulta katsottuna pitkän tylpän kiilan muotoinen, kapenee korvista kirsuun. Kallon leveys ja syvyys suhteessa kallon ja kuonon pituuteen. Pään koko sopusoinnussa koiran koon kanssa. Rodunomainen ilme muodostuu oikeasta kallon ja kuonon tasapainosta, silmien muodosta, väristä ja sijainnista sekä korvien sijainnista ja asennosta.
Kallo: Litteä, kohtuullisen leveä korvien välistä, niskakyhmy ei erotu. Kallon ja kuonon ylälinjat ovat samansuuntaiset.
Otsapenger: Vähäinen mutta selvästi erottuva.
Kirsu: Musta
Huulet: Tiiviit ja mustareunaiset.
Leuat / hampaat / purenta: Leuat suorat ja voimakkaat, alaleuka hyvin kehittynyt. Terveet hampaat ja täydellinen, säännöllinen leikkaava purenta (yläleuan etuhampaat peittävät tiiviisti alaleuan etuhampaat), hampaat kohtisuorassa leukoihin nähden. Täydellinen ja tasainen hampaisto (42 hammasta) on erittäin toivottava.
Posket: Litteät, liittyvät sulavasti hyvin pyöristyneeseen kuono-osaan.
Silmät: Keskikokoiset, vinoasentoiset, mantelinmuotoiset, silmäluomet mustareunaiset. Silmät tummanruskeat paitsi sinimarmoroiduilla (blue merle), joilla toinen tai molemmat silmät saavat olla siniset tai sinitäpläiset.
Korvat: Pienet, tyvestä kohtalaisen leveät, korkealle ja melko lähekkäin toisiaan kiinnittyneet. Koiran ollessa rauhallinen se voi vetää korvansa taaksepäin, mutta valppaan koiran korvat nousevat pystyyn kärkien taittuessa eteenpäin.

KAULA:
Lihaksikas, hyvin kaartuva, riittävän pitkä jotta pään asento on ylväs.

RUNKO:

Selkä: Vaakasuora, lanteen kohdalta sulavasti kaartuva
Lantio: Loivasti laskeva.
Rintakehä: Syvä, ulottuen kyynärpäihin. Hyvin kaareutuneet kylkiluut. Rintakehän alaosa kapenee mahdollistaen eturaajojen ja lapojen vapaat liikkeet.

HÄNTÄ:
Matalalle kiinnittynyt, vähitellen kapeneva, ulottuu vähintään kintereeseen; runsaskarvainen ja kärjestä hieman ylöspäin kaartuva. Häntä voi liikkeessä nousta hieman, mutta ei koskaan selkälinjan yläpuolelle. Ei nikamavikoja.

RAAJAT

ETURAAJAT: Edestä katsottuna pystysuorat, lihaksikkaat ja kuivat. Luusto on vahva mutta ei raskas.
Lavat: Erittäin viistot ja taakse sijoittuneet. Lapojen kärjet lähellä toisiaan, lapaluut kaltevat antaen tilaa oikealle kylkiluiden kaarevuudelle. Hyvä lapaluun ja olkavarren kulmaus.
Olkavarret: Suunnilleen lapaluun pituiset.
Kyynärpäät: Etäisyys kyynärpäästä maahan on puolet säkäkorkeudesta.
Välikämmenet: Vahvat ja joustavat.

TAKARAAJAT:
Reidet: Leveät ja lihaksikkaat, reisiluu liittyy lantioon suorassa kulmassa.
Polvet: Hyvin kulmautuneet.
Kintereet: Tiiviit, hyvin kulmautuneet ja matalat. Vahvaluustoiset ja takaapäin katsottuna suorat

KÄPÄLÄT:
Soikeat. Vahvat päkiät. Varpaat kaareutuneet ja tiiviit.

LIIKKEET:
Joustavat, vaivattomat, sulavat ja maatavoittavat; voimakas takaraajojen työntö. Peitsaus, ristiinastunta ja rullaavat, jäykät, lyhyet liikkeet tai korkea etuaskel ovat vakavia virheitä.

KARVAPEITE:

KARVA: Kaksinkertainen karvapeite; peitinkarva pitkää, laadultaan karheaa ja suoraa, pohjavilla lyhyttä, pehmeää ja tiivistä. Kaulus erittäin runsas, eturaajat runsashapsuiset. Takaraajoissa karva runsasta kintereiden yläpuolella, alapuolella melko lyhyttä. Päässä karva lyhyttä. Karvapeitteen tulee myötäillä koiran rungon muotoja hallitsematta tai häiritsemättä sen ääriviivoja. Lyhyt, sileä karvapeite on vakava virhe.

VÄRI:

Soopeli: Puhdas tai erivivahteinen soopeli, kaikki sävyt vaaleasta kullasta syvään mahonginväriin. Värin tulee olla syvä. Sudenväri ja harmaa ovat virheitä.
Kolmivärinen: Syvä musta rungossa. Syvät punaruskeat merkit toivottuja.
Sinimarmoroitu (blue merle): Puhdas hopeansininen, jossa mustia laikkuja ja mustaa marmorointia. Syvät punaruskeat merkit toivottuja, mutta niiden puuttuminen ei ole virhe. Suuret mustat läiskät ja liuskekiven tai ruosteen sävy peitin- tai aluskarvassa ovat vakavia virheitä. Yleissävyn tulee olla sininen.
Mustavalkoinen ja musta punaruskein merkein: Myös hyväksyttäviä värejä.
Valkoiset merkit ovat toivottuja, mutta niiden puuttumista ei katsota virheeksi. Valkoista voi esiintyä (paitsi mustalla punaruskein merkein) otsapiirtona, kauluksessa, rinnassa, raajoissa ja hännän päässä. Rungossa ei saa olla valkoisia läiskiä.

KOKO:

Säkäkorkeus: Urokset 37 cm, nartut 35,5 cm. Yli ± 2,5 cm poikkeama on vakava virhe.

VIRHEET:
Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET:

- Vihaisuus tai liiallinen arkuus
- Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen ovat hylkääviä virheitä.

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.

Jalostukseen tulee käyttää vain toiminnallisesti ja kliinisesti terveitä koiria, joilla on rodulle tyypillinen rakenne.

- Kennelliiton rotumääritelmä

Jalostus suositukset

Molemmat vanhemmat ovat saaneet näyttelyistä vähintään tuloksen Erittäin hyvä (EH)
Molemmat vanhemmat ovat suorittaneet palveluskoirien käyttäytymiskokeen (BH) hyväksytysti
Molemmat vanhemmat ovat suorittaneet paimennuskokeissa perusradan
Molemmat vanhemmat ovat rekisteröity VFCI:n koirarekisteriin
Molemmat vanhemmat ovat terveitä
Koirat eivät ole sukua keskenään
Vanhemmista vain toinen on merle värinen
Vanhempien kyynärnivel tulokset eivät ole 2 tai enemmän
Vanhempien lonkkanivel tulokset eivät ole C, D tai E
Vanhemmat ovat hyväluonteisia ja rotumääritelmää vastaavia